Uitleg in cijfers en tekst over de Nationaal doorstromingsfonds woningmarkt ( NDWo)

De werking van het NDWo en de voordelen voor zowel de koper als voor de verkoper worden duidelijk aan de hand van de onderstaande berekening:

Freek wil graag ruimer gaan wonen en heeft zijn oog laten vallen op de woning van Henk. Henk vraagt drie ton voor zijn woning. Freek heeft zelf op dit moment een hypotheek van 160.000 euro op zijn huidige woning, tegen een rente van 5 procent.  Na aftrek van het belastingvoordeel en bijtelling van het fiscale eigen woningforfait heeft Freek op zijn huidige woning een netto rentelast van circa € 425,- per maand. Zou hij gedurende twee jaar voor dubbele hypotheeklasten komen te staan dan zou hem dat € 10.200,- extra kosten. Freek is bereid om het huis van Henk voor maximaal € 285.000,- te kopen. Henk vindt dat, gezien de omstandigheden in de woningmarkt een prima deal. Henk levert hiermee 5 procent op zijn vraagprijs in. Freek durft desondanks het koopcontract niet te ondertekenen, want hij is bang dat hij voor dubbele rentelasten komt te staan als hij zijn eigen woning niet kwijtraakt.

Henk en Freek komen daarom overeen dat er een bedrag in het NDWo wordt gestort, waardoor Freek maandelijks € 318,75 (75% van € 425,-) uit het fonds ontvangt, mocht hij zijn woning niet binnen twee maanden na de notariële overdracht van het huis verkocht hebben. Freek is opgelucht en gaat daarmee akkoord. Zijn risico op dubbele lasten is nu beperkt tot € 106,25 per maand een risico dat hij kan overzien. Henk kan het risico ook overzien, want in het slechtste geval raakt hij over een periode van twee jaar € 7.650,- (24 x € 318,75) van zijn ontvangen koopsom van € 285.000,- kwijt, waardoor de opbrengst van zijn woning achteraf op € 277.350,- is uitgekomen. Hierdoor heeft hij in het slechtste geval 7,55% ingeboet op zijn aanvankelijke vraagprijs. Voor Freek zijn de maandelijkse bijdragen uit het NDWO niet fiscaal belast omdat het om een deelrestitutie van de koopsom gaat. Mocht Freek overigens zijn woning toch binnen twee maanden verkopen dan ontvangt verkoper Henk de gehele garantiestelling van € 7.650,-) uit het NDWO terug.

Rekenvoorbeeld samengevat:
Freek koopt de woning van Henk voor:

€ 285.000,-

Rentelasten Freeks oude woning: €       425,-
Maandelijkse bijdrage Henk aan Freek: €       318,75
Freeks risico op dubbele lasten: €       106,25 (25% van € 425,-)
Henk is maximaal kwijt aan garantiestelling:  €     7.650,-  
Henk houdt aan de verkoop van zijn woning ten minste over: € 277.350,-

 

 

U kunt alvast bellen of ons mailen voor meer informatie.

kijk vast op de site van NDWo